Hrnčířka (útlá) Microdynerus sp.


čeleď: Vosovití - Vespidae

Hrnčířka rodu Mikrodynerus je velmi malá, je dlouhá jen 4 až 7 mm. Dospělci létají v přírodě od května do srpna. Hnízdečka si buduje v suchých lodyhách bylin nebo v opuštěných broučích chodbách ve dřevě, často jsou i v prutech ostružin. Svůj plod zásobuje larvami drobných nosatcovitých brouků. Přepážky zhotovuje ze směsi rozkousané rostlinné dřeně a zrnek písku. V ČR žije v nejteplejších oblastech.
Na fotografiích je sameček na květech rozchodníku bílého.

/Hrnčířka rodu Mikrodynerus na květech rozchodníku.
/Rozchodník bílý a hrnčířka na květech.
/Rozchodník, květy s hrnčířkou.

Rejdilka dvoubarvá
Kladélčice
Jízlivka
Pilatka bazalková

© Blanokřídlí v Praze 2016

TOPlist