Pískohrabka ostruhatá Panurgus calcaratus


čeleď: Pískorypkovití - Andrenidae

Pískohrabka ostruhatá (Panurgus calcaratus) dosahuje velikosti 7-9 mm. V přírodě se vyskytuje od poloviny června až do října. Hnízdí v různě velkých skupinách, hnízda jsou komunální s 2-10 samicemi, které sdílejí společný vchod, pečují ale jen o vlastní plodové komůrky.
V ČR je to místy velmi hojný druh, občas se objevuji i ve vyšších polohách (až 1000 m n. m.). Hnízdím parazitem je Nomada fuscicornis.

Sameček na květu.
/Pískohrabka ostruhatá - sameček
/Pískohrabka ostruhatá - sameček
/Pískohrabka ostruhatá - sameček

Samička má huňatější zadní nohy.
/Pískohrabka ostruhatá - samička
Fotografováno na Prostřední Bečvě 15.8.2020.

Pristaulacus compressus
Pískohrabka ostruhatá
Pilatka Macrophya diversipes
Nomáda žlutoskvrná

© Blanokřídlí v Praze 2016

TOPlist