30.1.2023 od Hanka
Článek poslal pro uveřejnění ve sloupci Aktuality z přírody Jan Schneider.
Sluníčko svítí a hřeje, les voní vláhou, ptáci zpívají… ideální představa každého houbaře. Ale když je teplota na bodu mrazu, okolo bílo a fučí, napadlo by někoho vyrazit s košíkem na houby?
Přesto to jde a vůbec nemusíme být neúspěšní. Existuje několik velmi dobrých hub, které rostou vesele v zimě a mohou obohatit jídelníček i v tomto ročním období. Jde jen o to, kam za nimi správně vyrazit a jak je jednoduše nalézt.
Ačkoli hub rostoucích v zimním období je vícero, my zůstaneme u nejznámější trojice – penízovka sametonohá, hlíva ústřičná a boltcovitka ucho Jidášovo.
Na horní fotografii je penízovka sametonohá.
Penízovka sametonohá (
Flammulina velutipes)
![/Penízovka sametonohá, foto Jan Schneider. /Penízovka sametonohá, foto Jan Schneider.](/obrazky/2016/50790-penizovka-sametonoha-foto-Jan-Schneider.JPG)
Tato vynikající jedlá houba roste v trsech na starých pařezech a kládách listnatých stromů.
![/Penízovka roste ze ztrouchnivělého pařezu. /Penízovka roste ze ztrouchnivělého pařezu.](/obrazky/2016/14863-penizovka-roste-z-parezu.JPG)
Pohled na lupeny na spodní straně kloboučků.
![/Penízovka sametonohá, pohled na lupeny na spodní straně kloboučků. /Penízovka sametonohá, pohled na lupeny na spodní straně kloboučků.](/obrazky/2016/42950-penizovka-pohled-na-lupeny.JPG)
Má ráda vlhká místa okolo potoků. Klobouk má medově až oranžově zbarvený, za vlhka slizký či lepkavý. Její druhové jméno napovídá, že třeň (noha) je sametově chlupatý, u starších plodnic až černohnědý. Penízovka vydrží i silnější mrazy, po rozmrznutí roste vesele dál.
![/Penízovka sametonohá roste v zimě. /Penízovka sametonohá roste v zimě.](/obrazky/2016/41138-penizovka-roste-v-zime.JPG)
Ideální je na penízovku vyrazit v době teplot okolo bodu mrazu a do lesa bez sněhové pokrývky, kdy její oranžové kloboučky lze spatřit i z větší vzdálenosti.
![/Penízovka na kmenu. /Penízovka na kmenu.](/obrazky/2016/61988-penizovka-na-kmenu.JPG)
Z kulinářského hlediska je to všestranně použitelná houba s výbornou houbovou chutí. Můžeme jí přidat do polévky, vynikající je v omáčkách či pod masem.
Avšak pozor – nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za jiné oranžové, trsnatě a na pařezech rostoucí druhy hub, které jsou mírně i silně jedovaté. A to hlavně na přelomu podzimu a zimy, kdy tyto druhy rostou současně s penízovkou. Jde o jedovatou třepenitku svazčitou, ale především o prudce jedovatou čepičatku jehličnanovou. Od obou druhů se však penízovka liší sametovým povrchem třeně.
Hlíva ústřičná (
Pleurotus ostreatus)
![/Hlíva ústřičná na kmenu. /Hlíva ústřičná na kmenu.](/obrazky/2016/78201-hliva-ustricna-na-kmenu.JPG)
Je jednou z nejznámějších hub vůbec, hlavně proto, že se pěstuje ve velkém uměle a je dnes již všude k dostání. Lze ji však také najít v lese a většina houbařů tvrdí, že kupovaná hlíva té z přírody chuťově nesahá ani po bázi třeně (rozuměj po kotníky). Ani hlívě mrazy nevadí, roste na padlých kmenech nebo stojících torzech listnatých stromů, především buků a ořešáků.
![/Hlíva, foto Jan Schneider. /Hlíva, foto Jan Schneider.](/obrazky/2016/16415-hliva-foto-Jan-Schneider.JPG)
Plodnice obvykle vyrůstají v mohutných trsech a nálezce hlívy může posbírat i několik kilogramů této chutné houby. Hlíva roste po celé zimní období a často na stejných stromech či pařezech po několik let, někteří houbaři tak mají svoje „místa“, která nikomu neprozradí.
![/Plodnice hlívy vyrůstají hromadně na padlém kmenu. /Plodnice hlívy vyrůstají hromadně na padlém kmenu.](/obrazky/2016/15015-hliva-na-padlem-kmenu.JPG)
Mladé plodnice hlívy.
![/Hlíva ústřičná, mladé plodnice. /Hlíva ústřičná, mladé plodnice.](/obrazky/2016/99053-hliva-mlade-plodnice.JPG)
Pohled na lupeny.
![/Hlíva ústřičná, pohled na lupeny. /Hlíva ústřičná, pohled na lupeny.](/obrazky/2016/36348-hliva-ustricna-lupeny.JPG)
Vychvalovat chuťové vlastnosti a kuchyňskou upotřebitelnost hlívy by bylo nošením dříví do lesa, tak jen doplním, že tato houba má navíc léčivé účinky a pozitivní vliv na naše zdraví.
Hlívu ústřičnou prakticky nelze zaměnit s jinou houbou, podobný je pouze stejně rostoucí pařezník pozdní, který je také jedlý.
Boltcovitka ucho Jidášovo (
Auricularia auricula-judae)
![/Boltcovitka, foto Jan Schneider. /Boltcovitka, foto Jan Schneider.](/obrazky/2016/60147-boltcovitka-foto-Jan-Schneider.JPG)
Říká se jí také boltcovitka bezová a to proto, že vyrůstá hlavně na starých bezových
kmenech a větvích.
![/Jidášovo ucho na bezince. /Jidášovo ucho na bezince.](/obrazky/2016/38310-Jidasovo-ucho-na-bezince.JPG)
Tvarem a velikostí poměrně věrně napodobuje lidský ušní boltec, takže i odtud pochází název. Jde o hojnou houbu, na kterou se můžeme za vlhkého počasí vypravit kamkoli, bezové keře jsou prakticky všude. Tato houba roste po celý rok a ani zima jí nevadí, potřebuje hlavně vláhu. V kuchyni se používá do směsí, polévek i salátů, dá se dobře sušit a před přípravou lehce oživit ponořením do vroucí vody. Znalci oceňují její želatinovou až chrupavčitou konzistenci. Zaměnit ji za jinou houbu takřka nelze.
![/Boltcovitka Jidášovo ucho. /Boltcovitka Jidášovo ucho.](/obrazky/2016/85437-boltcovitka-ucho-Jidasovo.JPG)
Takže košík a nožík a šup do lesa! Pokud si vás někteří kolemjdoucí budou přeměřovat útrpným pohledem, obrňte se trpělivostí a buďte nad věcí, výsledek bude stát za to. V nejhorším případě si uděláte hezkou procházku a to je taky fajn.
Fotografie hub do tohoto článku poslali Jan Schneider a Karel Netsch.