Trubčík - popis rodu Astata sp.


čeleď: Kutíkovití - Crabronidae

Trubčíci (Astata sp.) jsou dlouzí 8 až 13 mm. Hnízdečka pro svoje larvičky si budují v zemi, hnízda jsou mnohokomorová, s písčitými přepážkami mezi komůrkami. Vyhledávají písčitou půdu a lokality s teplým mikroklimatem.
Jako potravu pro larvy loví ploštice, zejména jejich nymfy. Svoje vajíčka kladou přímo na potravu.

Fotografovala jsem je 17. 8. 2016 u Šáreckého potoka. Není to pro ně typické místo, raději jsou na suchých stráních, ale horko a sucho těchto dnů zahnalo všechen hmyz, a tedy i kořist - ploštice, směrem do chladné a vlhké části údolí, k potoku. Trubčíci se tu rychle běhali po rostlinách, zejména po listech pcháčů zelinných.
/Trubčík, foto shora.

/List pcháče zelinného a samička druhu trubčík.

/Trubčík na listu pcháče zelinného.

/Trubčík na květu pcháče.

Na všech zdejších fotografiích jsou samičky.
/Trubčík pod květem pcháče.

Samci se odliší podle velikých očí, které se jim na temeni sbíhají. Samci jsou teritoriální, někde na větvičce mívají svojí pozorovatelnu a kontrolují svoje okolí, na vetřelce prudce vyletují.

V ČR žijí 2 podobné druhy. Trubčík větší (Astata boops) je v přírodě k vidění od června do září, v nižších polohách bývá hojný.

Trubčík menší (Astata minor) má letovou periodu od května do srpna. Liší se tím, že má přední holeně na vnitřní straně červené. Není to příliš hojný druh.

Vosa saská
Pilatka bršlicová (žlutá)
Čalounice mokřadní
Tmavka dvouskvrnná

© Blanokřídlí v Praze 2016

TOPlist